
De top 10 E-learning trends & ontwikkelingen 2022
Na de enorme opmars van E-learning in 2020 en 2021 heeft er een enorme professionaliseringsslag plaatsgevonden binnen het bedrijfsleven. Waar E-learning voor velen voorheen nog iets was wat ook maar even moest gebeuren, is het inmiddels een volwaardig onderdeel van de learning en development strategie geworden.
Dit heeft er ook voor gezorgd dat men beter is gaan nadenken wat wel en niet werkt op het gebied van online leren. Hieruit voort komen de onderstaande E-learning trends en ontwikkelingen waar we in 2022 rekening mee moeten houden.
- Mobile First learning
Beter laat dan nooit zou je zeggen, maar men komt er binnen het bedrijfsleven achter dat je medewerkers een plezier doet door Mobile First learning in te zetten. Aangezien de gemiddelde Nederlander meer dan 2 uur per dag op zijn telefoon kijkt, is het logisch dat dit de ideale manier is om medewerkers te bereiken.
Mensen doen nu eenmaal graag iets op hun telefoon. Zeker als ze in het openbaar vervoer zitten, of ergens moeten wachten, is het een leuk tijdverdrijf om even een E-learning module te leren.
- Social learning
Een relatief nieuwe manier van leren die veel voor E-learning kan beteken, is het zogenaamde social learning. Hierbij leer je niet alleen van de trainer of docent, maar kun je ook van elkaar leren.
Dit kan door middel van chatten, video bellen of door af te spreken met een collega die ergens veel van weet. Dit bevordert het onderlinge contact tussen collega’s en biedt maatwerk aan kennis overdracht. Een win-win situatie dus.
- Micro learning
Het blijkt dat wij mensen de dingen die we leren heel snel kunnen vergeten. Volgens de psycholoog Ebbinghaus zijn we in staat om tot wel 80% van de opgedane kennis binnen 1 maand te vergeten.
Om die reden is het belangrijk om leerstof te herhalen, maar om na een maand die hele training of cursus nog een keer te doen is iets te veel van het goede. Daardoor is micro learning ontstaan en die trend blijkt zeer effectief.
Bij micro learning geef je de trainee steeds kleine stukjes informatie om kennis up to date te houden. Dit kan in de vorm van een infographic, een kort filmpje of zelfs een chatbericht zijn.

- VR learning
Ondanks dat het niet nieuw is, lijken VR (Virtual Reality) classrooms nu eindelijk aan populariteit te gaan winnen. Deze trend komt mede omdat er meer aanbieders op de markt komen die VR classrooms kunnen ontwikkelen en omdat de hardware meer betaalbaar wordt.
Wel zie je dat VR learning vaker wordt toegepast binnen de meer technische ondernemingen. Hierbij kun je denken aan leren hoe een machine werkt of hoe je moet omgaan met een bepaald apparaat.
- Adaptive learning
Doordat E-learning nu op zo’n grote schaal wordt toegepast, komen ondernemingen er achter dat het “one-size-fits-all” niet meer gaat. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Dat betekent dat men moet inzetten op maatwerk en dat heet Adaptive learning.
Omdat ook de E-learning platforms steeds slimmer worden, kunnen deze meestal goed ondersteunen bij het aanbieden van adaptive learning. Zo kun je leerdoelen en lesmateriaal automatisch aanpassen aan de kennis en kunde van een trainee. Maar ook leerstijlen kunnen worden aangepast aan de manier hoe iemand het meest effectief leert.
- User generated learning
Ondernemingen zitten boordevol met kennis en kunde. Maar daar wordt nog niet altijd gebruik van gemaakt. De trainer of docent bereid de online lessen voor en maakt zelden gebruik van wat de medewerkers weten. Maar gelukkig komt ook hier verandering in.
De trend is dat medewerkers zelf bijdragen aan E-learning platforms en leermodules door te delen wat ze weten. Zo ontstaat er sneller en goedkoper meer lesmateriaal, welke ook nog eens vaker bij de praktijk aansluiten.
- Content curatoren
Het fijne van veel online lesmateriaal is dat je veel kunt leren. Maar er zit ook een keerzijde aan. Hoe houdt je de lesstof actueel? Door content curatoren te benoemen. Medewerkers houden binnen de onderneming, samen met de trainers en docenten, de online leermodules actueel.

- Train the trainers en docenten
Medewerkers krijgen alle aandacht als het gaat om kennis en ontwikkeling. Maar hoe zit het met de trainers en docenten? Men is er achter gekomen dat ook trainers en docenten behoefte hebben aan (bij)scholing. Dit gaat dan met name om de laatste inzichten op het gebied van didactiek, maar ook op het gebied van trends en ontwikkelingen binnen het online leren domein.
- Blended learning
Elke vorm van leren heeft voor- en nadelen. Bij E-learning ervaren veel medewerkers een afstand tussen zichzelf en de onderneming. Helemaal als je al veel thuis werkt kan de motivatie hierdoor afnemen. Blended learning kan bijdragen om met meer plezier iets te leren én de binding met de onderneming te versterken.
Bij blended learning maakt een onderneming gebruik van verschillende stijlen en manieren van leren. Klassikaal leren, waardoor collega’s elkaar zien en spreken, is dus ook een onderdeel van blended leren.
- Webinars
Sinds de eerste lock-downs in de wereld, nam de populariteit van webinars al enorm toe, maar nog steeds is hier een exponentiële groei te zien. De trend is deels te verklaren doordat trainers en docenten, maar ook medewerkers, steeds minder schroom hebben om voor de camera te zitten en hun kennis te delen. Daarnaast komt het voordeel van een webinar, dat je meestal kunt kiezen om passief te luisteren of actief vragen te stellen.