social_talk_werkvloer

Online studeren en werken kan productiviteit verlagen

Voorstanders van E-learning, online academies en thuiswerken zien met name de voordelen die dit biedt. Indien juist ingericht, bespaart dit kosten, zijn mensen vrijer in wanneer en waar ze leren en werken, en zijn resultaten beter meetbaar. 

Maar onderzoek wijst keer op keer uit dat online werken en online studeren ook de productiviteit kan verlagen. Dat heeft alles te maken met de sociale interactie die gemist wordt.

Het grote gebrek aan sociale interactie bij online leren en werken

Veel ondernemers en managers herkennen de frustratie als medewerkers gezellig met elkaar babbelen en daardoor, op dat moment, niet de werkzaamheden uitvoeren waar ze voor betaald worden. 

De meeste van ons kennen ook allemaal die ene collega die met zijn of haar praatjes aan het bureau komt staan en daarmee menigeen van het werk af kan houden. 

Door thuiswerken en online leren worden dit soort vervelende interrupties grotendeels voorkomen, maar dat is juist een gebrek binnen de bedrijfsvoering. In tegenstelling tot wat we kunnen denken, kan sociale interactie de productiviteit én creativiteit juist enorm verhogen.

MIT Professor Alex (Sandy) Pentlands onderzoeksgroep van het MIT Media Lab kwam in 2008 al tot een bijzondere conclusie. 

Onderzoek bij de Bank of America

De interacties tussen callcentermedewerkers van een vestiging van de Bank of America werd gedurende enige tijd door onderzoekers bestudeerd. Zij ontdekte enkele kwantificeerbare voordelen van onderlinge gesprekken tussen collega’s. 

Individuen die met meer collega’s praatten hadden:

  • Kortere gesprekken met klanten
  • Minder stress 
  • Dezelfde beoordelingen als hun collega’s

Maar misschien nog wel belangrijker in het kader van online leren: Het informeel bespreken van problemen en oplossingen leek betere resultaten op te leveren, dan het volgen van het werknemershandboek of het opvolgen van online lesmateriaal en instructies van managers, trainers en docenten.”

Het callcenter besloot sociale interactie te bevorderen en wist een productiviteitsverbetering van ongeveer 15 miljoen dollar per jaar te realiseren. 

social_talk_werkvloer

De voordelen van social talk op de werkvloer 

In navolging van het onderzoek van MIT Professor Alex (Sandy) Pentland zijn nog vele andere onderzoeken gedaan. Keer op keer bleek social talk een positief effect te hebben op de cultuur en samenwerking. 

In dit recente onderzoek dat is gepubliceerd op de site van de Academy of Management komen de volgende voordelen van social talk (op de werkvloer) naar voren: 

  • Meer positieve emoties van medewerkers 
  • Meer het gevoel van welzijn tijdens werkuren
  • Meer betrokkenheid bij de werkzaamheden
  • Meer verbondenheid met de onderneming

De onderzoekers gaven wel heldere richtlijnen, wat volgens hun niet onder social talk viel. Het zijn namelijk niet de momenten dat iemand wil roddelen over iemand, een gevoelige discussie over iets persoonlijks wil aangaan of het uiten van boosheid over bijvoorbeeld een manager.

Social talk is oppervlakkig, maar gaat meestal niet over het werk. 

sociale_interactie_online

Meer creativiteit en betere samenwerking door sociale online interactie

Opvallend is dat de onderzoekers konden aantonen dat sociale interactie geen tijdverspilling is. Omdat sociale interactie bijdraagt aan fijnere onderlinge werkrelaties, meer motivatie en betere samenwerkingen gaat de productiviteit en creativiteit juist omhoog.

Juist als je als onderneming inzet op online werken en online leren is het nog belangrijker om hier rekening mee te houden. Als je ergens binnenkomt en niemand begroet jou, kun je daar een onprettig gevoel aan overhouden. 

Door de toename aan online meetings die meteen van start gaan, kun je datzelfde gevoel krijgen. Bij E-learning en online academies kan hetzelfde gebeuren.  

Dit is eenvoudig op te lossen door deelnemers aan online meetings of online cursussen de tijd te geven om zich op het gemak te laten voelen. Bijvoorbeeld door eerst even een korte social talk te hebben.

Back To Top