
Van student naar young professional
Je studententijd is voorbij en de druk en stress van examens en scripties ligt achter je. Het is tijd om door te gaan naar de volgende fase: de werkende wereld. Of je nu bijna aan het afstuderen bent of je diploma net hebt behaald, je weet dat er veel gaat veranderen. Je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe dingen en komt voor andere uitdagingen te staan. Deze overgang kan je misschien ontmoedigen, maar met de volgende tips ga ik je helpen.
Geen paniek! We doen allemaal maar wat.
Toen ik zelf nog studeerde (Tessa, community manager), had ik het idee dat ik alles al voor elkaar moest hebben. Soms voelde ik enorme druk vanuit mijn omgeving die mij precies wist te vertellen wat ik allemaal moest doen – Ik moest “weten wat mijn carrièredoelen zijn, waar ik over vijf jaar wil staan, hoe ik daar precies ga komen,” en al die andere dingen die eigenlijk niemand echt weet. Natuurlijk is het fijn om te weten wat je wilt, maar het is zeker niet nodig om alles al uit te stippelen. Dit is jouw leven en er zijn veel paden die je uiteindelijk zullen leiden waar je wilt zijn. Probeer een baan te vinden waar jij je nu goed bij voelt en nieuwe ervaring kunt opdoen. Als je focust op wat je nu leuk vindt om te doen, zul je vanzelf komen waar je wilt zijn.
Maak een LinkedIn profiel.
Maak een LinkedIn profiel Als je nog geen LinkedIn profiel hebt, wil ik je aanraden om er een aan te maken. Er zijn verschillende redenen waarom een LinkedIn profiel handig is:
- Het uitbreiden van jouw netwerk;
- zoeken naar een nieuwe baan;
- om advies te vragen aan anderen;
- bouwen aan jouw personal brand;
- informatie vergaren over de arbeidsmarkt.
Ga bijvoorbeeld opzoek naar mensen met toffe banen en kijk of vraag hoe zij daar gekomen zijn. Jouw netwerk is een tool die je helpt bij het vormgeven van je carrière.
Maak je niet (te) druk om je eerste baan.
Je eerste baan is belangrijk, maar geen einddoel. Het zal een springplank zijn om te leren en te groeien in je carrière. Vanuit je eerste functie kun je veel kennis, vaardigheden en ervaring opdoen die zullen vormen wie jij op de werkvloer bent. Het geeft je bijvoorbeeld inzicht in wat je energie geeft, met welke mensen je graag samen werkt en welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn. Dus, als je eerste baan niet is wat je dacht dat het zou zijn, maak je dan niet te druk. Dit is slechts de eerste fase van jouw carrière – Er ligt een schat aan ervaringen in het verschiet. Probeer er het beste van te maken en neem de tijd om te ontdekken wat jij leuk vindt. Daarna kun je opnieuw kijken hoe je verder wilt gaan. En onthoud, de perfecte baan bestaat niet.Tess
Wees niet bang om vragen te stellen.
Als iets niet duidelijk is, of je begrijpt niet goed wat er van je gevraagd wordt, wees dan niet bang om verduidelijking te vragen. Misschien heb je het idee dat mensen op je neer zullen kijken als je iets niet weet. Onthoud dat het in een organisatie anders werkt dan binnen een school en dat het logisch is dat er dingen zijn die je gewoonweg nog niet weet. Dat is oké. Vaak waarderen mensen het juist als je vragen stelt. Door vragen te stellen laat je zien dat je je werk goed wilt doen en dat je nieuwe dingen wilt leren.
Heb plezier en doe nieuwe ervaringen op.
Al tijdens je studie kun je beginnen met voorbereiden op je eerste werkervaring. Door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren bij een studieverenging, of een bestuursjaar te doen. Je leert dan nieuwe vaardigheden die je normaal gesproken niet in de schoolbanken leert. Ook wanneer je begint met werken kun je af en toe nog iets ernaast blijven doen. Denk aan vrijwilligerswerk of het opzetten van een eigen bedrijfje. Hoe meer je probeert, des te duidelijker het voor jou wordt wat je leuk vindt. En door al vroeg uit te zoeken wat je interessant vindt en wat juist niet, kun je later in je carrière betere keuzes maken.
Wil je graag werken en jezelf tegelijkertijd ontwikkelen? Denk dan eens aan het volgen van een traineeship na jouw studententijd. Wil je jezelf al tijdens je studie ontwikkelen? Bij de Atrivision Talent Academy kun je leren en werken terwijl je studeert. Klik hier voor meer informatie.
Conclusie.
Met deze tips in je achterhoofd ben je goed op weg met het bouwen aan je carrière als young professional. Onthoud dat de eerste jaren zwaar kunnen zijn, maar ze zijn ook zeer de moeite waard. Blijf groeien en leren en wees niet bang om hulp te vragen aan anderen. Onthoud ook dat netwerken essentieel is, dus maak een LinkedIn profiel en zorg ervoor dat je relaties blijft opbouwen met mensen uit jouw vakgebied. En het belangrijkste: maak je vooral niet druk! Soms gaan de dingen niet zoals je gepland hebt, maar uiteindelijk komt het altijd weer goed.