De wijze les van…

Sander de Vries, directeur Atrivision

In deze rubriek vragen we iemand om een wijze les met ons te delen. We zijn immers nooit uitgeleerd! Deze keer is het de beurt aan Sander de Vries, directeur van Atrivision.

 

“Ik heb eigenlijk twee lessen die ik wil delen. De eerste gaat over het kind in jou. Ik denk dat leren en ontwikkelen de basis vormt van wie je bent. Feit is dat je niet altijd baby, puber, jongvolwassene etc. blijft. Je groeit, ontwikkelt je van fase naar fase. En door de keuzes die je maakt en de ervaringen die je opdoet, geef je zelf kleur aan iedere fase. In de puurste vorm betekent ontwikkelen voor mij dan ook: het vollediger worden als mens. Dat is veel meer dan beter worden in modellen maken, beter presentaties leren geven of vakinhoudelijk de volgende stap maken. En precies dát wordt vaak vergeten.

Als kind mag je nog even spelen, maar daarna moet alles binnen de lijntjes en via processen en procedures. Hierdoor wordt persoonlijke ontwikkeling de slaaf van efficiëntie en effectiviteit. Om dat te voorkomen is het dus belangrijk om het kind dat in je zit nooit te vergeten!

In de puurste vorm betekent ontwikkelen voor mij dan ook: het vollediger worden als mens.

 

De tweede gaat over reflecteren. Wij rennen allemaal veel te veel. We staan op maandag op en beginnen. Iedereen heeft een smartphone, e-mails zijn overal te lezen, via social media staan we continue in contact met anderen. To do lijsten zijn nooit meer af en worden alleen maar langer. Veel te veel prikkels, doodvermoeiend! Zo gaan we als een denderende trein de week, de maand, het jaar en het leven door. Om dat te stoppen, moet je zelf aan de rem trekken.

Gewoon eerst letterlijk stilstaan om te reflecteren. Terugkijken naar wat voor route je hebt afgelegd en bepalen wat je daarvan vindt. Het is iets wat veel organisaties en professionals lastig vinden. Maar je merkt vanzelf hoe belangrijk het is. Je moet eerst stilstaan, om echt vooruit te kunnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top