Rabobank Dilemmakaarten

Iets vertellen of laten leren door een stuk tekst uit je hoofd te leren is voor veel mensen relatief eenvoudig. Maar als de inhoud niet rechtlijnig is of het onderwerp biedt ruimte voor eigen interpretatie wordt het al lastiger. Rabobank zat met de uitdaging om nieuwe medewerkers zich zo snel en efficiënt mogelijk bewust te laten worden van hun compliance policy. Het naleven van wet- en regelgeving is noodzakelijk bij een bank, maar het leren van deze regels kan een saaie en taaie beleving worden voor medewerkers. De oplossing? Dilemma learning! Een leermethode die vaak heel effectief is als het gaat over het leren van of over abstracte onderwerpen zoals een beleid.

Bij dilemma learning wordt er een situatie voorgelegd, waarbij je een afweging moet maken en er niet per definitie een goed of fout antwoord is. Dit is niet altijd eenvoudig, maar wel leerzaam. Je wordt gedwongen een individuele afweging te maken en dat actieve proces helpt je om de belangen beter te begrijpen. Daarnaast wordt je je bewust van je eigen denken en handelen en kan het een goede graadmeter zijn of de policy ook bij jouw eigen normen en waarden aansluit.

Een voorbeeld: Een goede vriend vertelt je dat hij een misdaad begaan heeft. Hij legt uit dat hij er niet van kan slapen en voelt dat jij de enige bent die hij kan vertrouwen met zijn bekentenis. Een paar dagen later lees je in de krant dat iemand anders is opgepakt voor de misdaad van jouw vriend. Wat ga je doen?

  • Naar de politie en vertellen wat je weet?
  • Je vriend aanmoedigen om te bekennen en als hij dit niet doet toch zelf naar de politie?
  • Of zeg je niets omdat je het vertrouwen van je vriend niet wil beschadigen? 

In plaats van feitelijke kennisoverdracht is het belangrijker dat medewerkers adequaat en volgens beleid reageren op moeilijke situaties zoals die hierboven. Thema’s als compliance gaan leven zodra je weg stapt van de regeltjes en het beleid en gaat kijken naar wat het betekent op de werkvloer én in het persoonlijke leven. Welk lampje moet er gaan branden bij welke situatie.

Met een dilemma scenario aanpak behaal je volgens ons de beste resultaten. Het zorgt namelijk niet alleen dat medewerkers zelf moeten gaan nadenken, maar ook dat er achteraf vaak over gesproken wordt. Dit zorgt weer voor betrokkenheid en dat is vaak net dat ene beetje extra dat het verschil maakt.

Met welk dilemma kunnen we jou helpen? We horen het graag!  

Enthousiast?

Neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

Back To Top