e-learning infographics

10 creatieve voorbeelden van E-learning

Sinds de introductie van E-learning en online leren medio eind vorige eeuw is er veel verandert. De platform technologie heeft de nodige innovatie meegemaakt en er worden steeds meer en betere leermethodieken toegepast. Daarnaast worden content en lesmateriaal ontwikkelaars steeds creatiever in hoe ze de informatie over brengen. Hieronder staan ter inspiratie een aantal creatieve voorbeelden van E-learning. 

Infographics

Infographics geven in een oogopslag inzicht in feitelijke informatie over een onderwerp. Maar hoe leuk is het om infographics te verwerken in online lesmateriaal waarbij de student zelf de percentages bij het juiste plaatje moet zetten? 

Als alle percentages zijn ingevuld krijgt de leerling niet te zien welke antwoorden goed of fout zijn, maar hoeveel er goed en fout waren. Dat kan een lange puzzel worden 🙂 

e-learning infographics

 

Clickable filmpjes

De games die op dit principe gebaseerd zijn hebben veel fans. Wat clickable filmpjes namelijk doen is nieuwe scènes laten zien op basis van de input die de gebruiker geeft. Zo kun je een klant en winkelmedewerker scenario uitdenken waarbij de student beslist wat het antwoord op een vraag van de klant wordt. Afhankelijk van het antwoord geeft de klant een bepaalde reactie. Dit kan dus ook een grappige of zelfs boze reactie zijn.  

e-learning clickable filmpjes

 

Real-time webcam

Door bijvoorbeeld service balies of kassa’s van een webcam te voorzien kan een student real-time meekijken hoe er met klanten of situaties wordt omgegaan. Ze kunnen daar feedback op geven die een docent beoordeeld of op afstand van leren om het vervolgens zelf te kunnen. 

Het wordt helemaal interessant als de leerling gelijktijdig op het scherm van de medewerkers kan meekijken om te leren hoe het gebruikte software systeem werkt. 

e-learning real time webcam

 

Uitleg animaties

Weet jij hoe je een stropdas met een Pratt knoop maakt? Of ken je de Nicky knoop? De meeste mensen weten het niet maar kunnen het eenvoudig leren door het laten zien van een animatie. Er wordt al vanaf het begin van online leren gebruik van gemaakt, maar het blijft nuttig en leuk om naar te kijken.

e-learning uitleg animaties

 

Verhalen vertellen

Verhalen worden al duizenden jaren gebruikt om iets te leren. Dat komt omdat een goed verteld verhaal langer blijft hangen. Helemaal als het verhaal een verrassende wending krijgt wordt dit meestal erg gewaardeerd. Eventueel kun je het verhaal in animatievorm overbrengen om expressies en emoties beter over te brengen.  

 

e-learning verhalen vertellen

 

Anekdotes gebruiken

Anekdotes werken een beetje hetzelfde als verhalen vertellen, maar zijn op waarheid of overleveringen gebaseerd. Ze kunnen medewerkers en studenten inspireren omdat het kennelijk waar gebeurd is.

e-learning anekdotes gebruiken

 Quotes gebruiken

Spreuken zijn eenvoudig te onthouden en inspireren vaak tot gewenst gedrag. Omdat spreuken meestal kort zijn, kunnen ze bij online leren ook gebruikt worden als vorm van micro learning ter ondersteuning van lesmateriaal. Bijvoorbeeld:

Churchill zei ooit: tact is het vermogen om iemand te vertellen naar de hel te lopen, maar dan wel op een manier dat ze met plezier uitkijken naar de wandeling.

e-learning quotes gebruiken

 

 Een secondewijzer

Tijdsdruk doet vaak iets geks met mensen. Stel iemand een vraag en zet er een aflopende seconde wijzer naast en ineens kunnen ze minder goed nadenken. Maar als je ze beloond voor hoe snel ze een vraag correct beantwoorden, kan dit juist weer heel positief werken. De beloning hoeft hierbij niet eens geld te zijn. Zelfs voor punten sparen willen mensen hun hersenen vaak al iets harder en sneller laten werken. 

e-learning secondewijzer

 

 De 1 miljoen Euro vraag

Ken je dat Tv programma waarbij iemand een vraag krijgt en mag kiezen uit vier antwoorden? Bij elk correct antwoord komt de teller in beeld dichter bij de 1 miljoen Euro, maar bij een fout antwoord ben je af. 

Dit kun je ook toepassen binnen online leerplatforms. Maar of je nu echt een leerling met 1 miljoen Euro wilt belonen is aan jou. Meestal is de symboliek dat je de hoofdprijs hebt al meer dan voldoende.

e-learning de miljoen euro vraag

 

 Persoonlijke berichtjes van docenten

Veel medewerkers en studenten kunnen online leren als een beetje onpersoonlijk ervaren. Stuur daarom als trainer of docent eens een handgeschreven kaartje met een compliment naar de deelnemers. Gewoon om te zeggen wat je in positieve zin opvalt. Je zult verbaasd staan hoe blij iemand daarvan kan worden.

e-learning persoonlijke berichtjes
Back To Top