wat_maakt_een_e-learning_dan_wel_relevant

Ik maak 3 waardeloze gratis e-learnings per week en ik baal ervan!

Gastblog van een gratis E-learning gebruiker

Daar gaan we weer, ken je dat? Open je op maandagmorgen je werk e-mail en naast alle andere vreugdeloze berichten, staat er ook nog een uitnodiging voor weer een e-learning. Inmiddels kijk ik al niet eens meer naar het onderwerp want ik weet toch al dat ik er nauwelijks aan toe kom. Ik doe er tegenwoordig drie per week en ik baal ervan! Destemeer omdat ik zelf ervaringsdeskundige ben op het gebied van e-learning en weet dat het ook anders kan.

De misvatting dat het maken van e-learnings altijd zinvol is

Niet dat ik niet wil leren of dat e-learnings zo verschrikkelijk zijn. Maar het is verbazingwekkend hoe ze op mijn hoofdkantoor denken dat je echt iets opsteekt van in het wilde weg wat online academies aflopen. Om het feestje helemaal compleet te maken verwachten ze ook nog dat ik ieder futiel gehaald papiertje op Linkedin plaatst, hiep hoi toeter.

Vooropgesteld dus dat ik best wel wat bij wil leren, is het ronduit irritant dat het management echt denkt dat ik op deze manier iets leer. Door tussen de bedrijven door, met een half oog en minimale aandacht een online lesje te volgen heeft voor mij geen zin. Om dan vervolgens ook nog te verwachten dat ik daarmee de cijfers van het bedrijf positief weet te beïnvloeden is natuurlijk grote kul. Laat staan dat mijn motivatie hierdoor omhoog gaat. 

Waarom het maken van willekeurige e-learnings voor mij geen zin heeft

E-learnings zijn echt een verrijking voor jezelf en het bedrijf. Althans, dat zegt mijn manager en daar is hij ook echt zelf van overtuigd. Dat zal ook wel want de e-learnings zijn informatief en zien er vaak ook hip uit met toffe gamification en andere toeters en bellen. Maar zonder kop of staart aan zo’n e-learning, ben ik in ieder geval gewoon weer blij dat ik de bonus in de vorm van een cadeaubon binnen heb geharkt. 

Needless to say dat ik de inhoud van zo’n haastig gevolgde e-learning alweer vergeten ben tegen de tijd dat ik mijn laptop dichtklap. En tegen die tijd heb ik ook hele lijstjes gemaakt van wat er niet klopt aan deze situatie! Het maken van een e-learning heeft volgens mij weinig zin zonder:

  • Een goede voorbereiding 
  • Afstemming op mijn situatie en behoeften
  • Vrij geplande tijd en volle focus 
  • Een goede transfer 
wat_maakt_een_e-learning_dan_wel_relevant

 

Wat maakt een e-learning dan wel relevant?

Om eerlijk te zijn, als ik kijk naar het bovenstaande lijstje is dat maar de helft van wat eraan schort. Zeker als je zomaar wat van die gratis e-learnings doet. Ik geloof dat er veel te halen valt als ze het hogerop nou eens wat beter zouden aanpakken! Dan bezoek je een learning platform niet alleen voor die cadeaubon maar steek je er daadwerkelijk wat van op. Wat ik denk dat daar voor nodig is?

  • Again: een goede voorbereiding, echt alles begint met een goede voorbereiding en tijd! Tijd in je agenda, tijd om je in te lezen en tijd om het te bespreken met je directe collega’s en manager.
  • E-learnings die specifiek jouw werkplek en eventuele pijnpunten nabootsts. Iets waardoor ik kan groeien binnen mijn ambities en specifieke werkzaamheden.
  • Samenwerken met directe collega’s op wie de e-learning ook van toepassing kan zijn of zoek collega’s die baat kunnen hebben erbij. Vraag desnoods of misschien juist, de hele afdeling. Samen leer je meer en beter dan alleen. Alleen zo zet een e-learning zoden aan de dijk en zit er een kans in dat je manager ook daadwerkelijk betere cijfers kan presenteren op het hoofdkantoor. Gaat ‘ie ook eens naar huis met een cadeaubon ofzo.
  • Blended learning; Het gaat natuurlijk niet alleen om wat je individueel kunt leren achter een scherm. Juist door een topic bijvoorbeeld ook klassikaal te behandelen, gaat het voor mij veel meer leven en blijft er meer hangen.

In mijn ervaring is het verplicht geworden om drie prefab e-learnings op een random onbeveiligde site te volgen en dat is weinig zinvol. Daarbij is ook zeker niet altijd bewezen dat de informatie echt legitiem is en daar hoef je soms echt geen Einstein voor te zijn om dat te zien. 

Hoe bedrijven het gebruik van gratis e-learnings verheerlijken

Het is natuurlijk ronduit bizar dat er iemand binnen mijn bedrijf denkt dat drukbezette medewerkers ook maar iets kunnen leren van deze gratis e-learnings. Laat staan dat het zou helpen het niveau van het bedrijf op te krikken. Hebben ze weer een nieuwe stagiaire een opdracht gegeven, zit ik wederom totaal irrelevante e-learnings te maken. Deze beste stagiaire heeft ze naar beste weten en kunnen ook maar ergens op internet gevonden en is er nog trots op ook. Laten we wel wezen, je struikelt over hippe sites waar ze gratis e-learnings met bijpassende toetsen aanbieden. Inclusief, als je meer dan drie vragen goed hebt, virtuele confetti aan het einde. 

het_behalen_van_educatieve_doelstellingen

 

Denken bedrijven echt dat gratis e-learnings helpen bij het behalen van educatieve doelstellingen?

Wat het geheel een beetje treurig maakt is dat iemand hogerop daadwerkelijk een bonus krijgt voor het afvinken van het vakje educatie en ontwikkeling van personeel. Niet gehinderd door enige notie hoe je nou echt ervoor kunt zorgen dat iedereen binnen het bedrijf voordeel kan hebben van een goede e-learning. Nee, in plaats daarvan wordt je vriendelijk verzocht om je “prestaties” te delen op social media, zodat jij intelligent overkomt en het bedrijf er ook goed op staat. Doe je dat niet is er geen man over boord, maar tijdens je evaluatiegesprek komt het onderwerp toch wel nog even op tafel.

Ik weet bijna zeker dat iemand moet inzien dat dit niet de manier is? Maar tot nu toe is mijn feedback slechts bestemd voor dovemans oren. Tot grote ergernis van veel van mijn collega’s overigens, die daarom maar gedwee doen wat hun gevraagd wordt.

Wie wil er nou dat personeel bezig is met andere zaken dan geld verdienen en klanten helpen als dit niets oplevert? Zeker als de resultaten van het maken van dit soort malafide e-learnings op geen enkele manier te meten is. Dat laatste is overigens wel logisch, want er valt niks te meten op deze manier. 

Er moeten toch mensen binnen het bedrijf zijn die even nadenken en net als ik beseffen dat dit beter kan en moet? Die begrijpen dat leren maatwerk is. Die doorhebben wat de meerwaarde is van bijvoorbeeld blended learning en microlearning. Die begrijpen wat het belang is van voorbereidingen en nazorg, in de vorm van een goede transfer. Die snappen dat blended learning meer is dan samen leren maar juist ook elkaar beter leren kennen en ondersteunen is.

Ik zou willen dat ik niet alleen wat bijleer, maar het bedrijf ook echt kan groeien en trots kan zijn op het gemiddelde kennisniveau. Ik wens een omgeving waar processen worden geoptimaliseerd en er een hogere omzet behaald kan worden. Zodat interne afdelingen beter gaan samen werken en de opgedane kennis echt in de praktijk wordt gebracht. En dat allemaal zonder dat je verplicht wordt fake news op social media te slingeren. Dat is dan niet meer nodig want de verbeteringen en dus ook de cijfers spreken dan voor zichzelf.

 

Groetjes,

Een gedwongen gratis e-learning ervaringsdeskundige

Back To Top