20 veel gemaakte E-learning fouten
E-learning heeft ons veel gebracht. Maar de toepassing van E-learning heeft regelmatig ook tot grote ergernis gezorgd bij medewerkers of studenten. Alsof je zomaar alles even online kunt leren. Als je niet oppast kan de effort die je steekt in ‘het beste’ online E-learning platform juist tegen je werken. Want net zoals vroeger op school in het klaslokaal, de manier waarop je leerstof brengt bepaald of iemand het wil leren.
Hieronder vindt je de meest voorkomende E-learning fouten die helaas nog steeds gemaakt worden.
1. Saaie droge content
Het is een beetje een inkopper, maar het komt nog zo vaak voor. Saaie en droge content waar niet doorheen te komen is. Denk hierbij aan:
- Pagina na pagina vol met lijstjes of alleen maar tekst
- Opsommingen van protocollen en procedures
- Veel vakjargon zonder uitleg
- Onnodig lange teksten die eigenlijk niet op 1 pagina passen
- Een overdaad aan technische en over gecompliceerde schema’s
Tip: Er zijn zoveel meer mogelijkheden voor informatieoverdracht dan bovenstaande. Denk eens aan scenario of dilemma based leren. Of begin met uit te leggen wat het belang van een bepaalde kennis is. Dus niet uitleggen waarom je iets ‘moet’ weten, maar waarom die kennis jou en de onderneming helpt.
2. Slecht ontworpen slides
Over smaak valt te twisten, maar sommige E-learning modules zijn simpelweg slecht ontworpen. Vaak door designers die geen kennis hebben van didactiek en zonder begeleiding van een ervaren docent of trainer ijverig aan de slag zijn gegaan. Denk hierbij aan:
- Veel te veel tekst of informatie op 1 pagina
- Onoverzichtelijke of te drukke grafieken of tabellen
- Animeren om te animeren zonder toegevoegde waarde
- Een verzameling van bonte achtergrond-, en tekstkleuren
- Veel te kleine of te grote font grootte
- Allemaal verschillende lettertypes op 1 pagina
Tip: Om van een beeldscherm te kunnen leren is rust en overzicht nodig.
3. Veel te veel in een keer moeten leren
Op verjaardagen kennen we allemaal die ene persoon die maar blijft vertellen. Het eerste half uur is het nog te verdragen, maar daarna wordt de irritatiegrens bereikt. Dit kunnen trainers en docenten soms ook hebben. Alle beschikbare kennis moet in 1 keer worden overgebracht.
De oplossing is natuurlijk simpel. Houd E-learning modules kort en deel de modules logisch in. Zie het als een boek met hoofdstukken. Die lees je ook zelden in een keer uit.
4. Onlogische opbouw van informatie
Het is voor sommige mensen al lastig om online via een beeldscherm te leren. Als dan ook de lesstof qua structuur onlogisch gepresenteerd wordt, raken trainees de weg kwijt. Als de E-learning over het bouwen van een huis gaat, begin dan niet met hoe je de kozijnen moet schilderen. Een huis bouwen begint bij de fundering, dan de muren en pas als laatste de afwerking zoals het schilderwerk.
5. Geen meetbare leerdoelen stellen
Ondernemingen die al langer met E-learning of kennisoverdracht bezig zijn, weten dat een learning & development strategy cruciaal is. Hierin staat omschreven welke kennis en kunde de onderneming graag in huis wil hebben en hoe ze dit wil bereiken. Maar er staat ook in beschreven hoe dit meetbaar gemaakt wordt. Hoe kun je anders achteraf weten of de E-learning effectief was en of je wel de juiste dingen aan het leren bent?
6. Onnodige complexiteit in de onboarding
Niets is zo vervelend voor een gebruiker die zich wil inschrijven voor een platform dan om veel te veel informatie te moeten invullen. Naam, e-mailadres, geboortedatum en wachtwoord is nog te doen, maar de rest wordt als irritant ervaren. Het gaat niemand wat aan welke kleur sokken de trainee het mooist vindt, dus vraag dan ook geen onzin vragen.
Vaak ontstaan zulke vragen, omdat je dan beter kunt inspelen op de behoefte van de gebruiker. Dat is een nobel streven, maar dat kan later altijd nog gevraagd worden.
Tip: Vraag bij de onboarding alleen om de meest cruciale informatie die nodig is om toegang te geven. Maak indien mogelijk een onderscheid tussen een ‘easy onboarding’ en een ‘normal’ onboarding.
7. Denken dat E-learning en dan alleen E-learning de heilige graal is
E-learning is een middel en geen doel. Daar kunnen mensen die speciaal hiervoor aangenomen zijn, of al jaren alleen met E-learning bezig zijn, anders over denken. Maar daar zit dan ook vaak het probleem. Gelukkig is blended learning al een tijdje in opkomst. Bij blended learning maak je gebruik van alle mogelijke manieren van kennisoverdracht. Dus ook bijvoorbeeld:
- 1-op-1 leren
- Klassikaal leren
- Praktijkleren
8. Te eenvoudig lesmateriaal
De ene is sneller van begrip dan de andere, maar als de online lesstof te eenvoudig is voor iedereen sla je de plank mis. Een E-learning moet uitdagend en kennis verrijkend zijn. Als iemand er niets te leren heeft, heeft de persoon er voor zijn of haar gevoel ook niets te zoeken. Zelfs niet als het opgedragen wordt door de managers of directie.
Tip: Geef een behapbare uitdaging en zorg dat er iets nieuws te leren is.
9. E-learning verplichten of op straffe van…
Iedereen begrijpt dat sommige dingen binnen een onderneming moeten. Zo werkt het in het leven ook. Maar als je als management of directie daar de nadruk op legt door te dreigen met sancties of straffen, is de wedstrijd bij voorbaat al verloren. Zonder intrinsieke motivatie is het heel moeilijk om kennis tot je te nemen.
Tip: Leg uit waarom het E-learning traject belangrijk is en niet dat het belangrijk is. Vertel wat de voordelen voor de persoon zijn en verleid medewerkers desnoods met een vorm van gamification.
10. Denk dat vertellen hetzelfde is als uitleggen en iets leren
Lesgeven is een vak. Het feit dat iets verteld wordt is binnen dat vak niet hetzelfde als iets uitleggen en ervan verzekerd zijn dat er ook iets geleerd wordt. Om kennis over te brengen is ten minste enige kennis van didactiek nodig. Zeker omdat de online lessen niet klassikaal of 1-op-1 zijn, is het nagenoeg onmogelijk om te verifiëren of de leerstof is overgekomen.
Natuurlijk kun je hier door een toets deels achter komen, maar hoe weet je op afstand dat er geen hulp geweest is van een vriend of andere medewerker?
11. Vergeten om feedback te vragen
Als docent of trainer ben je trots op je eigen lesmateriaal. Althans dat is wel te hopen, anders had dit nooit online mogen staan. Maar iets dat goed is, kan altijd beter. En misschien was het wel helemaal niet zo goed. De beste manier om hierachter te komen is door het vragen om feedback van de trainees.
Tip: Maak gebruik van open vragen zoals:
- Wat heb je kunnen leren?
- Hoe leerzaam, eenvoudig of moeilijk was het op een schaal van 1 tot 10?
- Welke verbeterpunten zie jij in deze module
- Welke opmerkingen wil je de creator van deze E-learning module meegeven?
12. Herhaal en herhaal nog een keer
Iedereen die langer dan een jaar z’n rijbewijs heeft herkent het. Als we opnieuw ons theorie examen zouden moeten doen, zakt meer dan 90%. Dat komt omdat we op de weg wel aan herhaling van leerstof blootgesteld worden, maar in het examen worden juist meer uitzonderingen gevraagd. Juist op die uitzonderingen weten we vaak het antwoord niet meer.
Een van de meest effectieve leermethodes is dan ook nog steeds het concept herhaal en herhaal nog een keer. Dat kan in de vorm van dezelfde kennis meerdere keren herhalen in dezelfde E-learning module. Maar het kan ook dat je in verschillende leermodules dezelfde kennis – maar dan wel op een andere manier – terug laat komen.
13. Het wiel opnieuw willen uitvinden
E-learning is niet nieuw. Het concept bestaat al meer dan 20 jaar en binnen die tijd is veel kennis opgedaan over de do’s en don’ts van online leren. Toch zijn er ondernemingen en medewerkers die vanuit principe het wiel opnieuw willen uitvinden. Dat kan op verschillende manieren fout gaan. Bijvoorbeeld:
- Zelf een complex en duur E-learning platform willen bouwen, terwijl er al hele geavanceerde en betaalbare platforms zijn
- Denken dat je zonder kennis van didactiek zelf wel even een E-learning kunt maken met de zekerheid dat de kennis niet over komt
- Een ander E-learning platform willen maken dan wat er beschikbaar is, omdat je het anders wil. En dus niet, omdat je door kennis en ervaring weet dat het ook beter is, met de kans dat het een fiasco wordt.
14. Inconsistentie van E-learning modules
Als men een paar boeken per maand leest, dan begrijp men dat de cover, inhoud en schrijfstijl bij elk boek anders is. Als diezelfde persoon binnen een corporate E-learning platform aan het leren is, begrijpt de persoon dat niet en ervaart dat als verwarrend.
Tip: De consistentie moet er ten minste zijn op het gebied van:
- Omvang van de modules
- Schrijf-, en presentatiestijl. (bijv. filmpjes, animatie, etc)
- Huisstijl / design
- Keuze van leermethode / didactiek
- Toetsing / examen methodiek
- Optioneel: beloning en/of gamification methodiek
15. Stoppen met beloning en/of gamification
Eens gegeven blijft gegeven is een bekend gezegde. Toch denken sommige ondernemingen er mee weg te komen om gespaarde punten of andere beloningen binnen een E-learning af te kunnen nemen. Meestal door de overgang naar een nieuw E-learning platform is dan het aantal punten of credits in een keer niet meer beschikbaar. Of de trainee had de punten voor een bepaalde datum wel in kunnen wisselen voor gadgets of iets anders, maar was daar te laat mee.
Omdat we allemaal ervaring hebben met de teleurstelling dat die ene kadobon net niet meer geldig is, kan dit niet iets zijn wat we medewerkers willen aandoen. Het is tenslotte ook in het belang van de onderneming dat de medewerkers hun kennis up to date houden. Het is niet hun taak om de verloopdatum van hun credits of punten in de gaten te houden.
Tip: Als je gedemotiveerde medewerkers wilt, neem ze dan iets af wat ze eerlijk verdiend hebben.
16. Een E-learning die bestaat uit alleen maar filmpjes
Natuurlijk kan een filmpje bijdragen aan het lesmateriaal. Maar als een E-learning alleen maar bestaat uit het kijken naar filmpjes, had de onderneming beter een eigen YouTube kanaal kunnen beginnen. Dat is goedkoper en leuker. Filmpjes horen ter ondersteuning te zijn van het middel. Niet een doel op zich.
17. Outdated informatie
Er is bijna niets zo ergerlijk dan iets (moeten) leren waarvan de meeste medewerkers of mensen weten dat de kennis achterhaald is. Online lessen moeten altijd relevant en up to date zijn. Dat kost tijd en onderhoud, maar o zo noodzakelijk. Want een onderwerp of statement die niet meer waar blijkt te zijn, kan de perceptie over de kwaliteit van het hele E-learning platform onderuit halen.
18. Gamification om de gamification
Een motivatie,- en spelelement toevoegen aan een E-learning platform is in veel gevallen het juiste om te doen. Maar ook dit is een middel en geen doel. Gamification mag niet worden ingezet, omdat iemand besluit dat er gamification moet zijn.
E-learning gaat om leren en als mensen binnen de onderneming niet geïnteresseerd zijn om te leren, is het vaak handig om de oorzaak hiervan te onderzoeken. Ligt het aan de cultuur, de werkdruk, de lesstof of is online leren zelf het probleem?
Tip: Gamification is een toevoeging. Geen doel op zich.
19. Geef medewerkers tijd om iets te leren
Een deadline is een deadline en daar horen ondernemingen en medewerkers zich aan te houden. Het is onderdeel van je vak. Als de klant van de bakker om een brood vraagt, kun je die niet een dag lang in de winkel laten wachten. Maar bij E-learning is dat meestal iets anders.
Soms wordt er te veel druk gelegd op wanneer bepaalde kennis geleerd moet zijn zonder dat dit nodig is. Veel mensen hebben een boek in de kast liggen die we graag willen lezen, maar waar we toch niet aan toekomen. Gun medewerkers soms de tijd om iets nieuws te leren als het hun uitkomt. Zeker als het om kennis gaat die niet direct binnen hun straatje ligt.
20. E-learning is alleen toegankelijk vanaf de werkplek
Een van de grootste voordelen van E-learning is dat je kunt leren op de plek en op het moment dat jij dat wilt. Door medewerkers alleen toegang te geven tot E-learning modules op de werkplek, doe je afbreuk aan dit voordeel. Dit kan ten koste gaan van de motivatie en voelen als een ongewenste dwang.
De meeste mensen willen iets nieuws leren. Zorg daarom dat de inhoud leerzaam en interessant is. Dan zullen medewerkers daar graag een beetje van hun vrije tijd voor willen opofferen.