De 9 leukste gamification voorbeelden voor E-learning
Gamification is een beloning en/of spelvorm waardoor medewerkers of studenten extra gemotiveerd worden om te leren. Bedenk dat gamification een middel is en nooit een doel mag zijn. Als medewerkers of studenten alleen een E-learning module willen leren omwille van de gamification is er meestal iets mis. Bijvoorbeeld met de inhoud van de E-learning module, de werkdruk of met de bedrijfscultuur.
Gamification is een middel om leren leuk te maken of net dat ene stapje extra te willen doen. Hieronder staan 9 voorbeelden hoe je gamification kan toepassen binnen een E-learning platform.
1. Sparen voor vrije dagen
Elke medewerker wil wel graag een extra vrije dag. E-learning module toetsen kunnen met vrije minuten worden beloond. Pas als de medewerker 8 uur aan vrije minuten gespaard heeft, mag hij deze omzetten naar een vrije dag.
Door slechts weinig minuten per module te laten sparen, wordt de medewerker gemotiveerd om meer E-learning modules succesvol af te ronden.
2. Persoonlijke of afdelingscompetities
Door voor iedereen binnen een E-learning omgeving openbaar te maken wie bijvoorbeeld als eerste of als beste een E-learning module heeft afgerond, kan er een leuke interne competitie ontstaan. Dat kan tussen collega’s onderling, verschillende afdelingen of verschillende vestigingen.
Dit kan eenmalig, maar ook over de periode van bijvoorbeeld een jaar. Het hele jaar is dan op een ranglijst zichtbaar wie de meeste keren als eerste een E-learning module als eerste en/of beste heeft afgerond.
Aan het eind van het jaar kan een E-learning feestje gegeven worden waar de top 3 snelste en beste trainees beloond worden met een trofee.
3. Keurmerk labels
Afhankelijk van het soort en het aantal succesvol afgeronde E-learning trainingen is een leuke gamification om medewerkers keurmerk labels te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van:
- Trainee
- Brave student
- Mister or misses wizkid
- Hero student
- Superman of superwoman
In praktijk zal blijken dat dit soort gamificatie het beste werkt bij jongere mensen. Anders wordt het al heel snel flauw en neemt de serieusheid over wat er te leren valt af.
4. Punten sparen
Een van de meest voorkomende gamification methodes is om trainees punten te laten sparen. Net zoals bij bijvoorbeeld Airmiles kunnen de punten op elk moment ingewisseld worden voor leuke gadgets of gimmicks.
Door de beschikbare items te laten variëren in waarde, zijn trainees geneigd om langer door te sparen – en dus meer training modules te volgen – om de duurdere gadgets of gimmicks aan te kunnen schaffen.
5. Beste tip van de maand
Trainees kunnen tijdens een E-learning iets leren, maar tegelijkertijd ook waarde toevoegen aan de onderneming. Door na afloop van een online kennistoets om input te vragen, worden ze betrokken bij hoe de onderneming functioneert.
Door vervolgens de beste input te belonen, worden medewerkers gemotiveerd om meer E-learning modules te volgen en input te geven.
6. Spelletjes tegen elkaar spelen
E-learning platformen hoeven niet alleen maar te bestaan uit lesstof. Het is ook een uitermate geschikt medium om collega’s uit te dagen voor een simpel spelletje. Denk hierbij aan 4 op een rij of aan dammen en schaken.
7. VR rooms
VR rooms zijn enorm populair onder jong volwassenen. Maar ook ouderen kunnen er plezier aan beleven. Zo kun je virtueel in een klaslokaal plaatsnemen en andere aanwezigen zien en aanspreken zonder fysiek aanwezig te zijn.
Deze nieuwe nieuwe manier van samenkomen is al standaard in veel populaire games, maar wint ook aan populariteit op het gebied van online leren. Het is helaas wel een vereiste dat iedereen over een VR bril beschikt.
8. Push notifications met kennis vragen
Als de E-learning omgeving ook bestaat uit een mobiele APP dan is het mogelijk om random vragen te stellen via push notification. Een mogelijke toepassing is om deelnemers die als eerste het goede antwoord weten te belonen met bijvoorbeeld punten of kleine prijzen. Maar als ze het antwoord niet weten, kun je vragen om een bepaalde E-learning module te volgen.
9. Creëer buddies
Veel mensen vinden het fijn om andere (collega’s) te helpen. Na het succesvol afronden van een E-learning module kun je daarom aan de trainee vragen of hij of zij een buddy voor anderen wil worden. Als buddy kun je bijvoorbeeld op afstand via videobellen helpen om iemand in te werken, klaarstaan voor vragen of iemand helpen om iets te leren.