welcome-on-board

All aboard! Het belang van onboarding en reboarding voor jouw organisatie

Door de krapte op de arbeidsmarkt is onboarding en reboarding belangrijker dan ooit. Nu we weer terug gaan naar normaal is het voor organisaties ontzettend belangrijk om nieuwe medewerkers te binden én bestaande medewerkers te behouden.

Waar je voorheen voldeed met een simpele introductie, is een goede onboarding tegenwoordig essentieel. Het verschil? Een introductie is eenrichtingsverkeer en vaak van korte duur. Als organisatie zend je info over de organisatie gedurende een dag/paar dagen naar je nieuwe medewerkers. Onboarding is tweerichtingsverkeer tussen werkgever en werknemer en staat in het teken van uitwisseling van info, actief betrekken en uitdagen gedurende een periode van een paar weken.

Het belang van onboarding

De eerste 100 dagen van een nieuwe medewerker bij jouw organisatie zijn bepalend. Dit klinkt misschien lang, maar de (tijds)investering van onboarden is het meer dan waard.

  • Allereerst zodat nieuwe collega’s zich bevestigd voelen in de organisatiekeuze die zij gemaakt hebben.
  • Daarnaast ervaren medewerkers sneller eigenaarschap en verbondenheid met de organisatie na een goede onboarding. Een hogere betrokkenheid zorgt vervolgens voor een toename in productiviteit.[1](Wel 40% hoger dan van medewerkers die geen (goede) onboarding volgden![2])
  • Tot slot verbinden medewerkers zich voor langere tijd aan een organisatie na een goede onboarding.[3] Het is dus extra belangrijk om deze win-win situatie te creëren, vooral in tijden van een krappe arbeidsmarkt.
__________________
[1] Bauer, T. N. (2010). Onboarding new employees: Maximizing success. SHRM Foundation’s Effective Practice Guideline Series[2] Verhoeven, A. (2015). Onboarding, blijvend succes van nieuwe medewerkers . Amsterdam: Uitgeverij Boom/Nelissen.[3] Maier, G., & Brunstein, J.C. (2001). The role of personal work goals in newcomers’ job satisfaction and organizational commitment: A longitudinal analysis.
 
welcome-on-board

Randvoorwaarden voor onboarding

Om onboarding tot een succes te maken binnen jouw organisatie zijn er drie randvoorwaarden die helder moeten zijn.

  1. Wie
    Wie is waar verantwoordelijk voor binnen de organisatie als het gaat over onboarding? Wanneer alle betrokkenen weten wat hem/haar te doen staat, ontstaat een consistente manier van onboarden en hoeft het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden te worden.
  2. Hoe
    Het gaat hier over welke middelen je tot je beschikking of nodig hebt om het onboardingsprogramma vorm te geven. Beschik je bijvoorbeeld over een LMS dat je hiervoor kunt inzetten? Kun je zelf een onboardingsmodule maken voor in het LMS of heb je daar een externe partij voor nodig? Wil je iets filmen, zodat onboarden op afstand altijd mogelijk blijft en wat heb je daarvoor nodig? Er is zoveel mogelijk en soms dichterbij dan je denkt.

    Zorg daarom dat je een overzicht hebt van middelen die beschikbaar zijn en ook welke talenten je in huis hebt. Wie weet is de portier wel een Steven Spielberg in zijn vrije tijd.

  3. Wat
    Zowel in ‘wat mag het kosten?’ als in ‘wat is het doel en de inhoud van ons onboardingsprogramma?’.

    Onder budget vallen niet alleen de kosten voor het ontwikkelen van het programma, de leerinterventies en eventueel ondersteunende tools. Houdt ook rekening met indirecte kosten, namelijk de tijdsinvestering van (nieuwe) medewerkers en andere betrokkenen.

    Wat betreft de inhoud gaat het zoals gezegd niet alleen om een introductiebijeenkomst, maar om de combinatie van verschillende leerinterventies, verspreid over een langere periode. Let daarbij ook op het up to date houden van het programma wanneer er organisatieveranderingen plaatsvinden. En vergeet een evaluatie achteraf met de nieuwe medewerker(s) niet!

Reboarding of crossboarding, wat is het?

Een fantastische onboarding is dus belangrijk in de eerste fase van jouw relatie als organisatie met je medewerkers. Het onderhouden van zo’n relatie is natuurlijk net zo belangrijk (of misschien wel belangrijker). Reboarding of crossboarding is bij uitstek geschikt voor het behouden van goede collega’s.

Voor corona betekende reboarding vooral het meenemen van medewerkers in veranderingen. Tussen lockdowns lag de nadruk op het meenemen van medewerkers in de verandering die nodig is om het werk veilig, gezond en prettig weer op te pakken. Ná corona gaat reboarding vooral over slim omgaan met de talenten die je in huis hebt bij het invullen van vacatures in de huidige krappe arbeidsmarkt. Dit wordt ook wel crossboarding genoemd.

__________________
Journal of Applied Psychology, 86, 1034-1042. doi:10.1037/0021-9010.86.5.1034

Succesvolle-onboarding

Waar reboarding nog meer kan worden ingezet

Reboarding kan ook worden ingezet bij grote veranderingen binnen een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe strategie, een andere manier van werken, een fusie of overname.

Met dergelijke veranderingen verandert het verhaal van de organisatie. Van medewerkers wordt daarbij vaak ander gedrag verwacht. Een effectief reboardingsprogramma zal een organisatie in zo’n situatie enorm helpen:

  • Het neemt alle medewerkers op consistente wijze mee in het nieuwe verhaal;
  • het helpt medewerkers om verwachtingen over en weer uit te spreken;
  • en het zorgt ervoor dat medewerkers de gewenste gedragsverandering zich eigen te maken.

Hetzelfde geldt voor medewerkers die terugkomen van verlof. Met een mooi programma zorg je er als organisatie voor dat je medewerkers betrokken blijven. Ze weten waar de organisatie naartoe gaat en waar ze zelf een bijdrage aan kunnen leveren.

Vergeet offboarding niet

Mocht het zover komen dan een medewerker toch besluit om jouw organisatie te verlaten, vergeet dan een goede offboarding niet. De laatste indruk die je als organisatie maakt is net zo belangrijk als de eerste.

Het heeft gevolgen voor hoe oud-medewerkers terugkijken op de periode dat ze bij jou in dienst waren. De vraag is hoe je wilt dat zij jouw organisatie herinneren, want je krijgt nooit een tweede kans om een laatste indruk achter te laten.

Als je het afscheid net zo goed aanpakt als het welkom, blijven oud-medewerkers ambassadeurs van jouw organisatie. En ambassadeurs kun je nooit genoeg hebben toch?

 

Back To Top